I Follow...

Thursday, February 6, 2014

Yang paling baik, yang paling cantik... (Hargailah yang berada di sisi mu sekarang...)

Murid : Cikgu...bagaimana kita nak pilih seseorang yg terbaik? seseorang yang paling kita sayang? mcmana juga kasih syg tu nak berkekalan?

Cikgu : Orait...buat apa yg saya suruh... Awak pegi kat padang... jalan jer atas padang tu sambil tengok rumput2 di depan awk... pilih la yg PALING CANTIK! jangan sesekali toleh belakang lagi.. Ingat... pilih yg hanya di depan awk... bukan di belakang.. PILIH YG PALING CANTIK dan bila dah dapat bawa pada saya....


Setelah beberapa ketika murid tersebut kembali ke kelas... Tapi tiada pun walau sehelai rumput di tangannya...


Cikgu : Laaa... kenapa tak ambik rumput? kan banyak rumput di padang tu?


Murid : Tadi masa berjalan..memang la banyak rumput yg cantik.. tapi cikgu kata amik yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang! sy dah nak amik rumput yg cantik tu... tapi ada lagi yg lebih cantik di depan... sy teros la berjalan.. ada lg paling cantik di depan.. Tapi last2...sampai hujung padang..sy x jumpa pon yg paling cantik.. mungkin yg paling cantik tu ada kat belakang tapi sy tak boleh nak undur balik untuk ambil...tak boleh..sebab cikgu kata pilih yg di depan saja... Jadi,tiadalah rumput yg sy petik..


Cikgu : Ya.. itu la jawapan yg awk cari...  Maknanya.. APABILA KITA DAH JUMPA ORANG YG KITA SAYANG ....JANGAN LA KITA NAK CARI YG LEBIH ELOK DARI ITU... KITA PATUT MENGHARGAI ORANG YG ADA BERSAMA KITA DENGAN SEBAIK-BAIKNYA... JANGANLAH TOLEH KE BELAKANG LAGI..SEBAB APA YG DAH BERLALU TU TETAP BERLALU...  DAN INGATLAH..ORANG YG PALING KITA SYG ITU LA PALING BAIK DAN PALING CANTIK. WALAU DIIKUTKAN ADA LAGI YG LEBIH BAIK DI DEPAN SEPERTI AWAK MENCARI RUMPUT TADI...(TAPI IA BUKAN MILIK AWAK...)

 

No comments:

Post a Comment