I Follow...

Wednesday, March 9, 2011

Untuk mereka yang telah pergi...

Aku masih ingat dulu arwah bapaku ada ceritakan kisah ni semasa mengajar di surau.  Ku temui kisah ni dari hasil bacaan ku dan ingin ku kongsikan bersama pembaca budiman.  Sesungguhnya kita yang masih menghirup udara segar di bumi Allah ini masih boleh menyumbang sedikit pahala untuk mereka yang telah pergi mendahului kita... Janganlah kita melupai mereka...

Pada suatu malam bertepatan malam Jumaat Salih Al Mazy pergi ke  masjid untuk mengerjakan solat subuh.

Kebiasaannya ia berangkat awal sebelum masuk waktu subuh dan melalui sebuah perkuburan. Di situ Salih duduk sekejap sambil membaca apa-apa yang boleh mendatangkan pahala bagi ahli kubur memandangkan waktu subuh masih lama lagi.

Tiba-tiba dia tertidur dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar beramai-ramai dari kubur masing-masing. Mereka duduk dalam kumpulan-kumpulan sambil berbual-bual sesama mereka. Al Mazy ternampak seorang pemuda ahli kubur memakai baju kotor serta tidak berkumpul dengan ahli-ahli kubur yang lain. Dia duduk seorang diri di tepi kuburnya dengan wajah murung, gelisah kerana sedih. Tidak berapa lama kemudian datang malaikat membawa beberapa talam yang ditutup dengan saputangan. Seolah-olah seperti cahaya terang gemerlapan.  Malaikat mendatangi para ahli kubur dengan membawa talam-talam itu, tiap seorang mengambil satu talam dan dibawanya masuk ke dalam kuburnya.

Semua ahli kubur mendapat satu talam seorang sehingga tinggallah si pemuda yang kelihatan sedih itu seorang diri tidak mendapat apa-apa. Dengan perasaan yang sedih dan duka dia bangun dan masuk semula ke dalam kuburnya. Tapi sebelum dia masuk Al Mazy yang bermimpi segera menahannya untuk bertanyakan keadaannya.

"Wahai hamba Allah! Aku lihat engkau terlalu sedih mengapa ?" tanya Salih Al Mazy.

"Wahai Salih, adakah engkau lihat talam-talam yang dibawa masuk oleh malaikat sebentar tadi?" tanya pemuda itu.  "Ya aku melihatnya. Tapi apa benda di dalam talam-talam itu?" tanya Al Mazy lagi.  Si pemuda menerangkan bahwa talam-talam itu berisi hadiah orang-orang yang masih hidup untuk orang-orang yang sudah mati yang terdiri dari pahala sedekah,bacaan,ayat-ayat suci Al Quran dan doa.  Hadiah-hadiah itu selalunya datang setiap malam Jumaat atau pada  hari Jumaat.  Si pemuda kemudian menerangkan tentang dirinya dengan panjang lebar.  Katanya dia ada seorang ibu yang masih hidup di alam dunia bahkan telah berkahwin dengan suami baru.  Akibatnya dia lupa untuk bersedekah untuk anaknya yang sudah meninggal dunia sehingga tidak ada lagi orang yang mengingati si pemuda.  Maka sedihlah si pemuda setiap malam dan hari jumaat apabila melihat orang-orang lain menerima hadiah sedangkan dia seorang tidak menerimanya.

Al-Mazy sangat kasihan mendengarkan cerita si pemuda. Lalu ia bertanya nama dan alamat ibunya agar ia dapat menyampaikan berita keadaan anaknya. Si pemuda menerangkan sifat2 ibunya.

Kemudian Al Maizy terjaga. Pada sebelah paginya Al Mazy terus pergi mencari ibu pemuda tersebut.  Setelah mencari ke sana  kemari beliaupun berjumpa ibu si pemuda tersebut lantas menceritakan perihal mimpinya.

Si ibu menangis mendengar keterangan Al Mazy mengenai nasib anaknya yang merana di alam barzah.  Kemudian ia berkata :  "Wahai Salih ! Memang betul dia adalah anakku. Dialah belahan  hatiku, dia keluar dari dalam perutku.  Dia membesar dengan minum susu dari dadaku dan ribaanku inilah  tempat dia berbaring dan tidur ketika kecilnya."

Al Maizy turut sedih melihat keadaan ibu yang menangis penuh penyesalan kerna tidak ingat untuk mendoakan anaknya selama ini.

"Kalau begitu saya mohon minta diri dahulu." kata Al Mazy lalu  bangun meninggalkan wanitatersebut. Tatkala dia cuba untuk melangkah si ibu menahannya agar jangan pulang dahulu.  Dia masuk  ke dalam biliknya lalu keluar dengan membawa wang sebanyak seribu  dirham. "Wahai Salih, ambil wang ini dan sedekahkanlah untuk anakku, cahaya mataku. InsyaAllah aku tidak akan melupakannya untuk berdoa dan bersedekah untukya selama aku masih hidup."

Salih Al Mazy mengambil wang itu disedekahkannya kepada fakir miskin sehingga tidak sesenpun dari seribu dirham itu yang tinggal.  Dilakukannya semua itu sebagai memenuhi amanah yang diberi kepadanya oleh ibu pemuda tersebut.


Pada suatu malam Jumaat di belakang selepas itu, Al Maizy berangkat ke masjid jamik untuk solat jamaah.  Dalam perjalanan sebagaimana biasa ia singgah di perkuburan. Di situlah ia terlena sekejap dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar dari  kubur masing2.  Si pemuda yang dulunya kelihatan sedih seorang diri kini keluar bersama-sama dengan memakai pakaian putih yang  cantik serta mukanya kelihatan sangat gembira. Pemuda tersebut mendekati Salih Al Maizy seraya berkata :  "Wahai tuan Salih, aku ucapkan terima kasih kepadamu.  Semoga Allah membalas kebaikanmu itu. Hadiah dari ibuku telah ku terima pada hari Jumaat." katanya lagi.  "Eh, Engkau boleh mengetahui hari Jumaat ?" tanya Al Maizy.  "Ya, Tahu." "Apa tandanya?" tanya Al Maizy lagi.  "Jika burung-burung di udara berkicau dan berkata  "Selamat selamat pada hari yang baik ini, yakni hari Jumaat."

Salih Al Mazy terjaga dari tidurnya.  Ia cuba mengingati mimpinya  dan merasa gembira kerana sipemuda telah mendapat rahmat dari Allah disebabkan sedekah dan doa dari ibunya.

(Petikan kisah Wali-Wali Allah (2) terbitan Syarikat Nurulhas)
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment